Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Дупките во небото

„Дупкитете во небото“ претставуваат всушност отвори…

Дупките во небото Дупките во небото

Фото:„The Harrogate Autumn Flower Show“

The Harrogate Autumn Flower Show, претставува…

Фото:„The Harrogate Autumn Flower Show“ Фото:„The Harrogate Autumn Flower Show“

Најубавите дворови во Македонија 3

Во Македонија сведоци сме на многу…

Најубавите дворови во Македонија 3 Најубавите дворови во Македонија 3

Извонреден хотел на Малдивите

Soneva Fushi е луксузен хотел на…

Извонреден хотел на Малдивите Извонреден хотел на Малдивите
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Камшик (Agrimonia eupatoria)

Камшик (Agrimonia eupatoria) 

Камшик (Agrimonia eupatoria) во античките времиња се сметаше за едно…

[повеќе]

Погледнете која машина е најголемиот уништувач на дрвја

Погледнете која машина е најголемиот уништувач на дрвја 

Погледнете која машина е најголемиот уништувач на дрвја:    …

[повеќе]

Здравствени придобивки од белиот бор

Здравствени придобивки од белиот бор 

Белиот бор може да се најде насекаде, во високите и…

[повеќе]

Хорти Експерт и вака садат! (Фото)

Хорти Експерт и вака садат! (Фото) 

Хорти експерт и вака садат!      

[повеќе]

Лековитите својства на кромидот

Лековитите својства на кромидот 

Латинското има нa овој зеленчук е Allium cepa, англиското onion,…

[повеќе]

Компјутер ги препознава птиците по нивните песни

Компјутер ги препознава птиците по нивните песни  

Компјутерски експерти имаат развиено програма за автоматско одредување на песната…

[повеќе]

Ова инвазивно растение зафаќа 50.000 безбол игралишта годишно во САД

Ова инвазивно растение зафаќа 50.000 безбол игралишта годишно во САД 

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на…

[повеќе]

Перуника–повеќе од обично и убаво цвеќе

Перуника–повеќе од обично и убаво цвеќе 

Сите знаеме дека цветот Перуника дава убави виолетови светови, има…

[повеќе]

Пожарникарите спасуваа крава од замрзнат базен

Пожарникарите спасуваа крава од замрзнат базен 

Оваа крава побегнала од својата фарма од германското место Виндек…

[повеќе]

Kако да исчистете лубеница од семки за помалку 2 минути (Видео)

Kако да исчистете лубеница од семки за помалку 2 минути (Видео) 

Погледнете како да исчистете лубеница од семки за помалку 2…

[повеќе]

1 2 3

Коњското опавче отров или лек

Папратите Equisetum arvense L. (коњско опавче, полска пршлика) и Equisetum palustre L. (блатна пршлика) припаѓаат на фамилијата Equisetacae (надавки). Коњското опавче е скоро неискоренлив плевел, многу распространет, посебно на милеста и кисела почва, каде што често расте масовно.

Расте по полиња, ливади, покрај патишта, железнички пруги, на необработливи места, на влажни места, покрај реки, бари, насипи итн., од низини до планински предели. Блатната пршлика често се среќава на калливи места, влажни пасишта и ливади, од морските брегови до планинските предели.

Опис на растенијата

Коњското опавче е повеќегодишно растение со многу разгранет изданок од кој секоја година се појавуваат два вида на стебла – фертилно и стерилно. Фертилното стебло се јавува многу порано од стерилното, во март и април. Тоа е неразгрането, со висина од 10 до 30 см, сочно, со светлокафеава или црвенкаста боја. На врвот формира спороносен (спорофилен) клас, кој носи спори.

Сите спори се исти, по боја се зелени, со топчеста форма. По должината на стеблото се наоѓаат 4-6 лисни ракавци со 8-12 запци. Откако спорите ќе се расеат, фертилното стебло изумира, а ризомот образува друг вид на стебло – стерилно (вегетативно). Тоа е високо 10-80 см, по боја е зелено, повеќекратно пршленесто разгрането, со гранки ориентирани нагоре, така што потсетува на мал бор. Врвот на стеблото не е разгранет.

Подземниот дел на ова растение е претставен со силно разгранет ризом, кој продира длабоко во земјата. Преку зеленото стерилно стебло, ризомот се снабдува со резервна храна, која идната пролет се користи за развиток на фертилниот изданок. Блатната пршлика е повеќегодишно растение како и коњското опавче.

Powered by Web Agency

Сингапур - Ботаничка Градина „2“

Ботаничката градина во Сингапур покрива цели 74 хектари ботаничка градина во Сингапур. Од Ботаничката градина Кју е помала за половина, а од Централниот Парк во Њујорк, пет пати.

Претставува единствената ботаничка градина во светот која работи до полноќ, а отвораат во 5 часот сабајле, освен Националната Градиниа за Орхидеи.

Powered by Web Agency

Бугенвилеа (Bougainvillea)

Бугенвилеја (Bougainvillea) е прекрасно растение кое најчесто се одгледува како паѓачко на балконите.

Се користи и како како ограда поради неговото брзо и долго растење. Има преубави цветови.

Powered by Web Agency

Кога кобрата ќе касне!

Опасен фестивал во кој не сакате да земете учество, се вели во видеото. Станува збор за традицонален фестивал во Индија со змии отровници - кобри.

Овој вид на змии е помалку агресивен.

Powered by Web Agency